Koronavírus: Guvernér Kalifornie vydal zákaz vychádzania

20.03.2020 Celý región

Los Angeles 20. marca (TASR) - Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom nariadil vo štvrtok zákaz vychádzania a všetkých obyvateľov vyzval, aby zostali doma a pomohli tak v boji proti pandémii nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vzájomnosť a naša závislosť jeden od druhého si vyžaduje v tomto momente vydanie celoštátneho nariadenia pre ľudí, aby zostali doma," vyhlásil. Opatrenie bude platiť od štvrtku večera miestneho času až do odvolania, keďže pandémia predstavuje "dynamickú situáciu", povedal.

Newsom uviedol, že dodržiavanie zákazu podľa neho nebude potrebné vymáhať: "Myslím si, že ľudia pochopia nevyhnutnosť robiť viac a svoje správanie budú regulovať sami," povedal.

Výnimku pre opustenie príbytku budú predstavovať napríklad nákupy potravín či iných dôležitých vecí.

V stredajšom liste prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi, v ktorom ho žiadal o pomoc so zvládnutím krízovej situácie, Newsom varoval, že počet prípadov infikovaných sa v niektorých častiach Kalifornie každé štyri hodiny zdvojnásobuje.

Kalifornia, kde žije 39 miliónov ľudí, je jedným z najviac zasiahnutých štátov v USA. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa tu už ochoreniu Covid-19 podľahlo najmenej 18 ľudí.

"Odhadujeme, že zhruba 56 percent našej populácie - 25,5 milióna ľudí - sa do ôsmich týždňov vírusom nakazí," poznamenal Newsom s tým, že by si to vyžadovalo o 20.000 nemocničných lôžok viac než má štát momentálne k dispozícii.

Podobné nariadenia o zákaze vychádzania vydal vo štvrtok aj starosta najväčšieho kalifornského mesta Los Angeles Eric Garcetti.

V Spojených štátoch sa doposiaľ koronavírusom nakazilo viac ako 10.000 ľudí, pričom infekcii COVID-19 už v krajine podľahlo najmenej 150 osôb.
 

Argentína nariadila občanom do konca marca povinnú samokaranténu

Buenos Aires 20. marca (TASR) - Argentínsky prezident Alberto Fernández nariadil vo štvrtok v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu "preventívnu a povinnú" samokaranténu, ktorá začne platiť v piatok od polnoci miestneho času a potrvá do 31. marca. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vydali sme nariadenie, na základe ktorého sú všetci Argentínčania povinní sa sociálne izolovať za účelom prevencie," zdôraznil Fernández, ktorého citovala agentúra TASS. "Staráme sa o zdravie Argentínčanov," dodal.

Ľudia budú môcť svoje príbytky opustiť len vtedy, keď si pôjdu nakúpiť potraviny, lieky či iné dôležité veci. Prezident uviedol, že na dodržiavanie nariadenia budú v uliciach dohliadať príslušníci armády a polície. Tí, čo nebudú vedieť zdôvodniť, prečo sa nachádzajú mimo domova, budú podľa jeho slov potrestaní.

Prezident 12. marca podpísal vyhlásenie núdzového stavu v oblasti zdravotníctva. Predstavitelia krajiny zakázali vstup cudzincom, zrušili hromadné podujatia a zatvorili školy. Zatvorené sú aj banky, obchodné a zábavné centrá či reštaurácie.

Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 bol v Argentíne potvrdený 3. marca. Aktuálne v krajine evidujú 129 infikovaných a tri úmrtia.
 
 

Čína už druhý deň po sebe nehlási žiadne nové domáce prípady nákazy

Peking 20. marca (TASR) - Čína v piatok už druhý deň za sebou nehlásila žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Opäť však stúpol počet infikovaných osôb, ktoré prišli do krajiny zo zahraničia. Informovala o tom agentúra AFP.

V Číne došlo takisto k výraznému zníženiu počtu úmrtí - podľa údajov Národnej zdravotníckej komisie (NHC) pribudli len tri ďalšie smrteľné obete. Ide o najnižší denný nárast v počte úmrtí odkedy ich NHC začala v januári zverejňovať.

Počet úmrtí v Číne (3248) vo štvrtok prevýšilo Taliansko, kde na ochorenie Covid-19 zomrelo už 3405 osôb.

V Číne doteraz zaznamenali takmer 81.000 prípadov nákazy, no v súčasnosti trpí ochorením spôsobovaným novým koronavírusom už len menej ako 7000 osôb.

Nový koronavírus sa po prvý raz objavil koncom roku 2019 v meste Wu-chan v provincii Chu-pej. Táto oblasť s 56 miliónmi obyvateľmi bola následne uzatvorená, no úrady už medzičasom cestovné obmedzenia vzhľadom na klesajúci počet nakazených začali uvoľňovať.

Čína sa však teraz obáva druhej vlny infikovaných osôb prichádzajúcich z cudziny. Viaceré regióny vrátane hlavného mesta Peking preto nariadili ľuďom po návrate zo zahraničia 14-dňovú karanténu. V piatok NHC oznámila 39 nových importovaných prípadov nákazy. Spolu ich je 228.
 

Španielsko nariadilo kvôli šíreniu koronavírusu zatvoriť všetky hotely

Madrid 20. marca (TASR) - Španielsko nariadilo vo štvrtok v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu dočasné zatvorenie všetkých hotelov, ako aj iných foriem krátkodobého ubytovania v krajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Opatrenie nariaďuje "pre verejnosť pozastavenie prevádzky všetkých hotelov a podobných ubytovacích zariadení, turistických ubytovní a iných krátkodobých ubytovacích zariadení nachádzajúcich sa na území štátu," uvádza sa v oficiálnom štátnom vestníku.

Výnimku tvoria len zariadenia poskytujúce dlhodobé ubytovanie, a to za predpokladu, že disponujú potrebnou infraštruktúrou na to, aby bolo možné dodržiavať aktuálny platný zákaz vychádzania. Ten vláda vyhlásila v sobotu na 15 dní, parlament ho však ešte môže predĺžiť. Výnimka sa vzťahuje len na obyvateľov chodiacich do práce či na nákup základných potrieb, ako sú potraviny alebo lieky. Zatvorené sú reštaurácie, bary a väčšina obchodov.

V hoteloch či ubytovniach smie zostať len bezpečnostný personál a zamestnanci starajúci sa o ich údržbu. Na zatvorenie svojich ubytovacích kapacít majú zariadenia stanovenú lehotu maximálne sedem dní. Zatvorené budú aj penzióny či kempingy, doplnila rakúska stanica ORF.

Španielsko je štvrtou najviac zastihnutou krajinou na svete po Číne, Taliansku a Iráne. Počet úmrtí na nový koronavírus sa vo štvrtok zvýšil na 767, nakazených je 17.147 ľudí.

Od pondelkovej polnoci uzavrelo Španielsko svoje pozemné hranice a na jeho územie sa dostanú len španielski občania, osoby s trvalým pobytom alebo akreditovaný diplomatický personál a tiež ľudia v prípadoch spôsobených nepredvídateľnými okolnosťami.
 

Za porušenie opatrení v boji proti koronavírusu hrozí Rumunom väzenie

Bukurešť 19. marca (TASR) - Trest odňatia slobody až do 15 rokov hrozí občanom Rumunska, ak nebudú dodržiavať obmedzenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a ich správanie povedie k infikovaniu iných osôb či dokonca k úmrtiu na chorobu Covid-19. Vyplýva to z vládneho dekrétu, ktorý nadobudol okamžitú účinnosť vo štvrtok, píše agentúra AFP.

Tri roky väzenia budú hroziť v prípade, že ľudia nebudú dodržiavať príslušnú legislatívu, no ich konanie nebude mať žiadne následky pre zdravie ľudí. Ak naopak ich činy povedú k novým prípadom nákazy, môžu dostať až päťročný trest väzenia. Ak nakazia dve alebo viac osôb, trest môže byť až desaťročný. Ak osoba, ktorú koronavírusom nakazili, zomrie, hrozí im 15-ročný trest, uvádza sa vo vládnom dekréte.

"Nemôžeme akceptovať nezodpovedných ľudí, ktorí sa voľne pohybujú a infikujú tak iných," vyhlásil tamojší premiér Ludovic Orban.

Vzhľadom na masívne sprísnenie opatrení v rámci celej Európy vyzvalo Rumunsko svojich občanov žijúcich v zahraničí, aby sa do krajiny momentálne nevracali.

V Rumunsku doteraz zaznamenali 227 prípadov nákazy. V karanténe je 3800 ľudí.

V snahe spomaliť koronavírusovú pandémiu vyhlásil v pondelok rumunský prezident Klaus Iohannis na celom území krajiny stav núdze s platnosťou 30 dní.
 

V Nemecku evidujú už viac ako 15.000 ľudí nakazených koronavírusom

Berlín 20. marca (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku za jeden deň zvýšil o 4000 a do piatku rána (05.00 h) stúpol podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa na 15.320. Informoval o tom denník Die Welt s tým, že oficiálne údaje zverejní Inštitút Roberta Kocha (RKI) až v piatok dopoludnia.

Podľa zozbieraných údajov z jednotlivých spolkových krajín je v prepočte na počet obyvateľov najviac zasiahnutý Hamburg. Na 100.000 obyvateľov tam pripadá v priemere 27,8 potvrdených prípadov. Najmenší počet nakazených na 100.000 obyvateľov má Durínsko (4,57).

Najľudnatejšia spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko zostáva podľa týchto údajov najhoršie postihnutou a eviduje 4971 nakazených. Nasledujú Bádensko-Württembersko s 2740 prípadmi a Bavorsko s 2282 infikovanými.

Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Nemecku doteraz 44 osôb.

Nemecké mesto Freiburg vyhlásilo vo štvrtok večer zákaz vstupovať na verejné priestranstvá. Toto opatrenie začne platiť od soboty 21. marca a potrvá do 3. apríla. Dôvodom je dramatická situácia v susednom francúzskom regióne Grand-Est, ku ktorému patrí aj Alsasko. Okolie Freiburgu je mimoriadne ohrozené navyše aj preto, že sa nachádza v blízkosti švajčiarskych hraníc, kde prevláda v súvislosti s koronavírusom takisto vážna situácia a evidujú tam vysoký počet nakazených.

Ľudia vo Freiburgu smú svoje bydliská opustiť len ak na to majú vážny dôvod, a to samostatne, v dvojici alebo s osobami žijúcimi v spoločnej domácnosti. Od ostatných je potrebné udržiavať vzdialenosť najmenej 1,5 metra. Povolené sú cesty do práce či k lekárovi, ako aj nákupy potravín.
 

V Rakúsku evidujú 2203 nakazených koronavírusom

Viedeň 19. marca (TASR) - Počet ľudí nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku k piatkovému ránu (08.00 h) zvýšil o 360 na 2203. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zdravotníctva.

Najviac potvrdených prípadov nákazy ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, je naďalej hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali už 490. Nasledujú Horné Rakúsko (399), Dolné Rakúsko (317), Viedeň (277), Štajersko (299), Voralbersko (179), Salzbursko (147), Korutánsko (63) a Burgenland (32).

V Rakúsku je zatiaľ potvrdených šesť úmrtí pripisovaných koronavírusu: dve zaznamenali vo Viedni, tri v Štajersku a jedno v Hornom Rakúsku. Z choroby sa vyliečili dvaja pacienti v Tirolsku, päť vo Viedni a dvaja Dolnom Rakúsku.
 

Počet prípadov nákazy v Nemecku za 24 hodín stúpol o takmer 3000

Berlín 20. marca (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2958 a v piatok dosiahol 13.957 osôb. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Šéf inštitútu Lothar Wieler oznámil, že počet úmrtí sa za uvedené obdobie zvýšil o 11 na 31.

"Počas nasledujúcich dvoch týždňov budeme svedkami ďalších úmrtí, a to aj v Nemecku," povedal Wieler a takisto upozornil na obmedzené kapacity nemocníc v krajine. Nemecko je podľa neho len na začiatku šírenia nákazy. "Infikuje sa čoraz viac ľudí; čoraz viac ich bude treba prijať na pohotovosť a čoraz viac ľudí bude potrebovať respiračné pomôcky," uviedol Wieler.

Zároveň vyzval tých, ktorí doterajšiu situáciu považujú za vyvolávanie paniky, aby "konečne otvorili oči".

"Ak sa každý bude držať toho, čo je stanovené, môžeme túto epidémiu spoločne spomaliť v maximálnej možnej miere," povedal Wieler.

Nemecká spolková krajina Bavorsko od sobotu prijala drastické obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách. O zavedení podobného opatrenia uvažuje aj spolková vláda na celom území Nemecka.
 
 
 
 

Vyberte región